Lucka nr 13

Innehållet i lucka nr 13 handlar inte om dagens namnsdagsbarn utan något helt annat. Så här i högkonsumtionens tid tänkte jag komma med superbra tips som jag hittade hos Hildashem.se och som bygger på Myrornas kampanj "Aktivera din garderob".
 
Både bild och text har jag lånat från Sofia som driver "Hildashem" och som är ett föredöme när det kommer till hållbart levende. Har ni inte hälsat på hos henne har ni en trevlig stund framför er.
 
Varsågod mina vänner, här är lucka nr 13!
 

Hur aktiverar man sin garderob?

Nyckelorden är att använda, vårda och rensa samt återanvända.

 

1. Inventera

Vad har du för kläder? Sök igenom alla garderober, byråer och lådor med kläder som du har hemma. Lägg upp alla kläder för att se vad du har; Vilka plagg använder du? Vad har du mycket av? Vad saknar du? Ungefär hur många kombinationer blir det?

 

2. Sortera

Dela upp kläderna i ”spara” och ”inte spara” och skriv en lista på vad du behöver komplettera med. Tänk på att garderoben inte är en plats för långtidslagring. Det du inte använt på länge eller har för mycket av ska bort. Du kommer att tycka mycket bättre om din garderob efter det.

Det du inte har använt på länge kan någon annan få användning av. Ge bort till secondhandbutiker som arbetar socialt. Sälj på nätet, byt med en kompis eller lämna in till kommersiella insamlingsställen. Är det trasigt eller för slitet att användas igen – kolla upp var du kan lämna kläder för återvinning. Kommersiella insamlingsställen tar emot all textil. Även Myrorna och många andra second hand-butiker tar emot all textil. OBS: Det viktigaste är att du inte slänger textil i soporna/brännbart.

 

3. Gör rent

Städa garderoben från damm och smuts. Diskmedel uppblandat med varmt vatten är effektivt på smutsiga ytor, men ibland räcker det med att damma av.

 

4. Systematisera och häng tillbaka snyggt

Tänk ut ett system som passar dig och som inspirerar dig när du öppnar garderoben. Tänk på att kläderna ska vara lättillgängliga och att du ska få en bra översikt. Förslag:

  • Byxor för sig, tröjor för sig etc.
  • Häng/lägg i färg.
  • Häng i outfits.
  • Häng så mycket som möjligt (istället för att lägga på hög).
  • Se till att ha kläderna samlade på en plats. Det som hamnar på en helt annan plats kommer inte användas.

 

 

5. Håll garderoben aktiv

Se till inventera och rensa med jämna mellanrum. Hur ofta beror på hur ofta du handlar kläder. Om du handlar mycket kläder varje månad så är ett tips att du inventerar den minst varannan månad så du inte köper på dig saker som aldrig används. Handlar du kläder 2-4 gånger om året kanske det räcker vid varje säsongsskifte.

Tips

  • Häng alla galgar bak och fram. Varje gång du använt ett plagg hänger du in den som vanligt. Då ser du snabbt vilka plagg som använts och inte.
  • Alla dina plagg har ett värde, oavsett vad de kostade från början – behandla dem därefter. Häng ordentligt, putsa skorna, noppa av kläderna, tvätta inte i onödan och torktumla inte. Och framförallt – använd dem.
  • Kolla in sidan “Aktivera din garderob” för massor av fler bra tips.
 
Pyssla lugnt!
Anita
1 Sofia Brolin - Hildas hem:

skriven

Tack så mycket för att jag fick vara med i lucka 13. :)
Jag önskar dig en fin dag!
Kram Sofia

Kommentera här: