Lukt av terpentin

Idag var det hög tid att traska ut i stora skogen och hämtade in årets adventsgranar.
 
 
Då jag var senare än vanligt i året hann tjalen gå i backen så fick det bli sågade varianter trots att jag föredrar att se roten i glasburken.
 
 
Innan skogspromenaden var jag iväg på Fillans loppis och hade lyckan att få med mig en fin, fin uteljusslinga..
 
 
..som ska få pryda sin plats på vår blakong. Ska man ha färgade ljus så ska det vara blandade kulörer, inte de moderna, kalla, blåa som folk av någon märklig orsak väljer till sin utebelysning. Ja, det är ju vad jag tycker, ni andra kanske bara älskar blåljus.
 
På kvällens menyn står det lutfisk, en rätt som jag och maken gillar skarpt och som har blivit lite av en tradition så här till första advent - jammi, jammi!!
 
Höres
Anita
 
 
 
 
 

Adventsljus anno 2013

Advent och jul handlar ju mycket om traditioner men nog är det väl lite kul att förändra någon detalj varje år?
I år blev blev det de fyra ljusen som fick en uppdatering..
 
 
Säckväv, linne, ylle, bomull, papper, mörkröd färg, snöre och överblivna klämmor från slaktade gardinringar är vad som tarvas för en uppsättning siffror i adventstid.
 
Sprang idag förbi Röda Korsets second hand "Kupan" och inte gick jag tomhänt därifrån. En gammal girlang i glada färger..
 
 
..och en underbar bomullsduk med tryckta granar kunde jag bara inte låta bli.
 
 
Kopparljusstaken och trälådan fyndades i Stensele förra helgen. Staken för ljus i udda storlek köpte jag bara för att vi hade en exakt likadan i mitt hem när jag var barn, nostalgitripp med andra ord. Trälådan är lite sliten men otroligt charmig. Vad jag ska ha den till? Ingen aning än så länge men det dyker säkert upp något användningsområde vad det lider.
 
Imorgon eftermiddag ska Cornelia och Waldemar komma till farmor och farfar för pepparkaksbak och övernattning. Det, förstår ni, blir fredagsmys av absolut bästa sort.
 
Höres
Anita
 
 
 
 

Advent klappar på vår port

Jag tillhör det som stortrivs när det drar ihop sig till advent för i mitt tycke är julen som bäst innan den 24:e. När jag var litet barn var det inte tal om att något annat än julstjärnan fick komma fram innan sena kvällen före julafton.
 
Den 23: december for mamma fram som en tornado - skåp skulle skuras, gardiner skull strykas, mattor skulle dammas, golv skulle vaskas, skinkan skulle kokas, lutfisken skulle plockas upp ur baljan den plaskat i sedan Annadagen (om jag inte minns fel), pyntet skulle på plats, knäcken skulle kokas mm mm. Tänk vilken tur att jag och pappa tog hand om julgranen, måste ha varit en stor lättnad för stackars jultrötta mamma....... ;)
 
Hos oss har vi valt att ta in julen tidigt så vi hinner njuta av den för till nyår vill vi ju byta ut hyacinter och granar mot prassliga tulpaner.
 
På pysslerifronten har det legat stilla sedan förra veckan men det beror mest på att jag varit på jobb i Hemavan samt att vi har haft besök av barnbarn, vilka ju alltid går först förstås.
 
Jag har dock en en del projekt som inte presenteras här på bloggen och det passar ju kalasbra en okreativ dag som denna. Minns ni lådorna jag visade för nån vecka sedan..
 
 
 
Efter lite tapetsering blev dom till trevliga presentboxar..
 
 
 
..eller varför inte fylla dom med hemmagjort julgranspynt..
 
 
..att ta fram till nästa år igen.
 
Jag berättade ju om vår dukning under pysselkvällen i förra inlägget, här kommer några bilder. Med blixt..
 
 
Utan blixt..
 
 
Hela dukningen bygger på att använda det som redan finns i skåp och på hyllor, en enda detalj är nyinskaffad och det är älghornen som fungerade som fruktfat. Oskärpan i bilderna får ni väl se som ett extra myspåslag.
 
Höres
Anita