Julpysselstafett, sträcka 3Då var det dags för mitt pyssel - här ska pimpas plåtburkar så häng med nu kör vi.Detta behövs

plåtburk
tyg
olika band/spetsar
bokmärke eller annan bild
limstift
trälim
glasburk
vattenburen möbellack, halvmatt
pensel
sax
linjal, måttband
Mät burkens omkrets och höjd, observera att tyget ska gå precis upp till där locket börjar.Mät locket från ena kanten, tvärs över och den andra kanten. Det måttet blir diametern i den cirkeln som ska skräddas.Det enklaste sättet att få till denna cirkel är att rita av locket på tyget baksida..

.. mät ut mitten och gör en markering. Utgå sedan från den punkten när den färdiga cirkelen tas ut, se den streckade linjen. Det är bra att att vara noggrann med mätning och klippning, då slipper man justera när man limmar. Innan limmningen påbörjas ska trälimmet spädas med vatten. Hur mycket, undrar vän av ordning... tja, säger undertecknad... om ni tänker er ovispad grädde så tror jag vi kommer rätt nära ett lättstruket lim som ändå inte är för rinnigt. Är ni med? Stryk burken med lim en bit i taget..lägg över tyget, slätt och fint utan att töja och fortsätt så till burken är klädd runt om.För att förhindra att burken rullar lägger jag en tejprulle eller nåt annat som får fungera som stoppkloss.Så till locket, där kanten kan vara lite pilligare pga att tygcirkelns yttre mått är större än lockets. Börja med att stryk lim på lockets plana yta och placera det sedan så centrerat som möjligt i den cirkel som tidigare ritats.

Både på burken och locket måste man under arbetet och med lätt hand stryka över tyget så att det fäster ordentligt överallt.Då var det bara sidan på locket kvar. Limma kanten och tryck fast tyget mot underlaget. Töj inte utan försök snarare att "styra ihop" tyget lite för beroende på tygkvaliten så kommer det att bli mer eller mindre små veck men med tålamod och pilleri så är det inget som stör sedan när bandet limmats fast.Redan nu är den gamla pepparkaksburken betydligt trevligare.När det gäller banden är tillvägagångssättet detsamma, mät, klipp, limma och fäst. Var dock noga med att inte lägga på bredare limsträng är bredden på de valda banden då "överskottslimmet" har en tendens att lämna mörka spår efter torkningen. Har bandet någon typ av uddkant, som på bilden, så räcker det med att limma under den "jämna" sidan, den andra sidan fixeras under lacken.Kvar av dekorationsarbetet är bara bilden och här föredrar jag limstift, stryk på bildens baksida och fäst den på locket eller var man nu vill ha det.

Då återstå bara att lacka hela härligheten. Även trälacken brukar jag späda för att den ska bli lättare att stryka ut och lättfil är väl det som kan jämföras med den konsistens och flödighet jag eftersträvar.

Pensla på lacken rätt flödigt så att textilierna blir mättade utan att det för den skull rinner. Det varierar hur mycket man behöver stryka på beroende på det tyg man valt, man får helt enkel prova sig fram. 

Håll koll på de eventuella "håligheter" som finns i banden så det inte samlas små lackpölar som sedan torkar till klumpar, se även till att bågar/uddar inte spretar åt olika håll.

Låt burken torka, vilket går rätt snabbt. Pensla på ett lager till om du tycker att ytan som bildats är för sträv.

Tada..... så har vi tillverkat oss en egen designad burk att användas efter behag och fantasi.Varför inte som det burken tillverkats för, att förvara pepparkakor i. Kan lova att det blir en mycket uppskattad julgåva speciellt om den är fylld av hembakad godsaker.Kan oxå användas som emballage till en fin gåva.... eller som en detalj i prinsessans rum, där viktiga saker kan gömmas för nyfikna syskon.

Som ni ser får burkarna helt olika uttryck beroende på vilka textilier man användt. Om man inte hittar ett band som passar kan man av ett matchande tyg skära till den bredd man vill ha. Eftersom allt lackas ställer dom "råa" kanterna inte till nåt problem. Har man ett tunnare tyg kommer burkens egna ytsikt att lysa igenom men måla burken ett eller två vara så funkar det ändå. Tänk bara på att inte måla på den delen där locket ska sitta för då blir det trångt när locket ska på. 


 
Kronan på prinsessvarianten är en gamal kakform som jag limmat fast men jag skulle föreslå att man borra hål i lock och form så den kan fixeras med skruv och mutter för bättre hållbarhet.Hoppas att jag lyckats inspirera någon att prova ett enkelt och snabbt pyssel i återbrukets tecken.

Nu överlämnar jag pysselstafettens pinne till Pysselmani. Lycka till Alexandra.

Pyssla på

Höres
Anita