Ljus i vårt hus med lite nördvarning

Det vore intressant att veta hur många värmeljus som bränns i vårt hem, eller kanske inte...
 
I Sverige bränns det varje år tonvis med ljus och värmeljus, ca 18 000 ton! Kan ni fatta? Slentrianmässigt kallar vi alla ljus för stearinljus men det är oftast en felaktig benämning, för det är skillnad på ljus och ljus.

Vissa är tillverkade av stearin, men väldigt många är helt eller delvis tillverkade av paraffin och det har tyvärr negativa effekter på miljön. 

Paraffinet är en fossil oljeprodukt och när det förbränns bildas koldioxid som bidrar till växthuseffekten. Med den mängd paraffinljus som bränns upp årligen blir det lika mycket koldioxidutsläpp som från cirka 15000 bilar. 

Stearin däremot, är en förnybar råvara av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung som är avsevärt snällare mot vår miljö eftersom de avger minimalt med skadliga partiklar. 

Många stearinljus innehåller dock palmolja vilken kan komma från odlingar som bland annat påverkar våra regnskogar negativt men det finns även tillverkare som uteslutande använder stearin av endast animaliskt ursprung. 

Jag ska erkänna att jag inte haft hundra koll på detta men framgent så ska jag verkligen vara mer nogrann när jag köper ljus. När det kommer till ljusbränning så blir det ju en hel massa rester, mest av vanliga ljus men även av värmeljus. Jag blir så himla sur när värmeljusen slocknar trots att det finns ljusmassa kvar..

Jag brukar alltid spara "vanliga" ljusstumpar men i höstas bestämde jag mig för att även ta tillvara värmeljusrester...
 
..och vips hade jag fyllt en mindre plastpåse . Idag var det så dags för nyljustillverkning vilket inleddes med att tömma alla ljuskoppar där ljusmassan, lilla plåtbiten och koppen separerades.
 
Nästa steg var att förbereda för de nya ljusen...
 
..och min första tanke var att bara ställa ner vekarna, som jag beställt från Slöjd Detaljer, i koppen och slå på den varma massan men jag kände att det finns förmodligen en mening med att dom är fastlimmade i de man köper. Jag valde att fästa dom med en pytteliten klick smältlim men det går säkert lika bra med andra typer av lim.
 
Då var det dags för ljusresterna att bli flytande vilket görs i vattenbad. Det tar inte speciellt lång tid och man får fylla på vartefter det smälter. När massan smälter frigörs vekar från ljusstumparna men dom ställer inte till några problem vid upphällningen för dom lägger sig på botten av behållare.
 
Som ni ser använder jag mig av konservburkar vilket funkar hur bra som helst, tänk bara på att inte fylla den så mycket för då det blir svårare att pricka koppen...
 
..precis som när man fyller knäckformar.
 
Då var det bara att vänta på att massan skulle stelna vilket gick lika fort som det gör när man släcker ett brinnande ljus.
 
Nu återstår bara att se hur dessa värmeljus brinner med sin blandning av en hel hoper märken av stearin och parafin. Funkar det så tänker jag att man gör en insats då vi slipper transporter av aluminiumkoppar som ska smältas ner och bli nya ljus för de jobbet gör vi var och en hemma och råkar då något parafinljus slinka med så känns det ändå som en vinst, i allafall i min hjärna.
 
När jag var klar skulle jag kasta bort vekresterna som låg i burken men varför slänga långa fina vekar för att köpa nya istället? Hur får man till en tyngd i botten så den inte flyter upp? Jag lyfte frågan med maken, "går det att använda de gamal plåtbitarna som du har sorterat ut" var hans respons. Och vet ni, det funkar hur bra som helst så nästa sats med hemgjorda värmeljus kommer även att ha återbrukade vekar.
 
Kan man annat än gilla återbruk?
 
Ha det gott
Anita
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

1 Doris:

skriven

Kan tänka att det tar en lite tid men är inte vår värld värd det? Tack för inspirationen!!

Svar: Eller hur?!
Anita Stenmark

2 lopplisa:

skriven

Ja, det här är att ta hand om jordens resurser!! :) Storstilat att ge små värmeljus nya liv!

3 Rebecca:

skriven

När man återanvänder aluminiumkopparna till ljusen, behöver man rengöra dem något innan man använder dem? Förutom att skrapa ur överblivet stearin och veke?

Svar: Nej det behöver man inte. Se bara till att det inte är stearin där du ska limma limma fast den nya veken annars gör det inget om det finns lite stearinrester kvar för det smälter när du häller på den smälta massan. Lycka till.
Anita Stenmark

Kommentera här: